Aluat:
1 kg faina
2 pliculete drojdie
200 g margarina
5 galbenusuri
1 lg (lingurita) sare
vanilie, coaja de lamaie sau de portocala
Pregatirea aluatului
Laptele se amesteca cu zaharul pe foc pana se topeste. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. se ia de pe foc si se adauga aromele. Galbenusurile frecate cu sare se incorporeaza usor in compozitia cu lapte si se toarna in masina de paine. Se adauga si faina, iar la urma drojdia. selectam programul de framantat.
Umplutura:
Albusurile ramase de la aluat se bat spuma cu 5 Lg zahar.
- 250 g mac macinat se inmoaie in putin lapte pe foc, cateva minute. Se raceste si se amesteca cu jumatate din albusuri.Se pot adauga si stafide inmuiate in apa cu rom si zahar.
- 250 g nuca macinata se amesteca cu 2 Lg cacao si putina scortisoara, apoi se adauga restul de albusuri.
- rahat taiat cubulrte
Dupa framantarea aluatului, acesta se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Se impare in 3 sau in 6 (pentru cozonacul impletit).
Pe suprafata unsa cu ulei am umplut cozonacii. I-am rasucit doi cate doi si i-am asezat in formele tapetate in prealabil. I-am uns cu galbenus si i-am lasat la crescut inca 15 minute. Am uns din nou, am presarat zahar si am bagat la cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu